Новости

Крводарителска акција

Е-пошта Печати
   По повод 3-ти Ноември, ден на основањето на Мото клубот „Носачи на крстот“ и 9-ти Ноември, ден на Општина Велес, на 05.11.2017 година во Ликовниот салон во Велес овие два субјекти заедно со Црвен крст на Република Македонија, Општинска организација Велес ја организираа деветтата по ред традиционална акција за доброволно дарување крв. На акцијата беа собрани 112 крвни единици од кои 25 од крводарители жени, додека пет крвни единици беа земени од први дарувања. Екипата од Институтот за трансфузиона медицина од Скопје беспрекорно ја изврши својата задача.
G1

Посета на Македонско село

Е-пошта Печати
Во рамките на активностите на проектот Подобрување на социјализацијата на деца и млади со посебни потреби, финансиски поддржан од Комерцијална банка АД Скопје, изминатите есенски денови беа искористени за организирање еднодневна прошетка со посета на Македонско село во Скопје, прошетка по природните убавини на планината Водно.
Благодарение на убавото време денот беше полн со активности во кои учествуваа волонтери од Клубот на млади и децата од Дневниот центар со одговорните лица. Најпрво започнавме со прошетка на средно и горно Водно и посета на црквата Света Богородица каде повеќе од три часа поминаа мошне брзо.  По прошетката, заедно со волонтерите на Клубот на млади се организираше ручек во природа. Потоа, следеше посетата на Македонско село.
При разгледувањето на карактеристичните куќи од нашето поднебје, во непосредна близина го видовме и претседателот на Република Македонија г-дин Ѓорге Иванов кој пројави интерес за заедничкото дружење на волонтерите на Клубот на млади на Црвениот крст со децата од Дневниот центар. По краткото запознавање за нашата активност, случајната средба ја овековечивме со заедничка фотографија.
Импресивни впечатоци ни остави исто така случајната средба и со доајенот на македонската музика и голем хуманист г-ѓа Виолета Томовска која исто така пројави интерес за нашиот проект.
Целта на оваа еднодневна прошетка беше натамошна социјализација на децата и млади со посебни потреби, да поминат во окружување од наши културно – историски знаменитости, да се едуцираат, да се дружат и забавуваат, што по оценка на сите, беше и остварена.
   Во рамките на активностите на проектот Подобрување на социјализацијата на деца и млади со посебни потреби, финансиски поддржан од Комерцијална банка АД Скопје, изминатите есенски денови беа искористени за организирање еднодневна прошетка со посета на Македонско село во Скопје, прошетка по природните убавини на планината Водно. Благодарение на убавото време денот беше полн со активности во кои учествуваа волонтери од Клубот на млади и децата од Дневниот центар со одговорните лица. Најпрво започнавме со прошетка на средно и горно Водно и посета на црквата Света Богородица каде повеќе од три часа поминаа мошне брзо.  По прошетката, заедно со волонтерите на Клубот на млади се организираше ручек во природа. Потоа, следеше посетата на Македонско село. При разгледувањето на карактеристичните куќи од нашето поднебје, во непосредна близина го видовме и претседателот на Република Македонија г-дин Ѓорге Иванов кој пројави интерес за заедничкото дружење на волонтерите на Клубот на млади на Црвениот крст со децата од Дневниот центар. По краткото запознавање за нашата активност, случајната средба ја овековечивме со заедничка фотографија. Импресивни впечатоци ни остави исто така случајната средба и со доајенот на македонската музика и голем хуманист г-ѓа Виолета Томовска која исто така пројави интерес за нашиот проект. Целта на оваа еднодневна прошетка беше натамошна социјализација на децата и млади со посебни потреби, да поминат во окружување од наши културно – историски знаменитости, да се едуцираат, да се дружат и забавуваат, што по оценка на сите, беше и остварена.
992

Крводарителска акција

Е-пошта Печати
На 25 октомври во општинското средно училиште „Јовче Тесличков“ беше изведена третата есенска крводарителска акција во средните училишта. На акцијата беа собрани вкупно 26 крвни единици од кои 16 од ученици кои прв пат даруваат во својот живот, додека 9 од дарители од понежниот пол. Три крвни единици беа дарувани од редот на вработените во училиштето.
Во рамките на подготовките на акцијата, на 20 октомври, наставникот Васко Трајковски, мотиватор за унапредување на крводарителството и претседател на основната организација на Црвен крст во училиштето, одржа едукативно предавање за заинтересираните ученици од трета и четврта година.
   На 25 октомври во општинското средно училиште „Јовче Тесличков“ беше изведена третата есенска крводарителска акција во средните училишта. На акцијата беа собрани вкупно 26 крвни единици од кои 16 од ученици кои прв пат даруваат во својот живот, додека 9 од дарители од понежниот пол. Три крвни единици беа дарувани од редот на вработените во училиштето.Во рамките на подготовките на акцијата, на 20 октомври, наставникот Васко Трајковски, мотиватор за унапредување на крводарителството и претседател на основната организација на Црвен крст во училиштето, одржа едукативно предавање за заинтересираните ученици од трета и четврта година.
99

Крводарителска акција

Е-пошта Печати

   На 18-ти октомври беше изведена втората есенска крводарителска акција во средните училишта во Велес. Овој пат крв даруваа учениците од општинското средно училиште „Димитрија Чуповски“. Аналогно на половата структура на учениците во училиштето, доминираа и собраните крвни единици од учениците од понежниот пол, 25 од девојките и пет од момчињата, а 17 од ученици кои прв пат даруваа во својот живот.

g2

Меѓународен ден за борба против трговија со луѓе

Е-пошта Печати
На денот на одбележувањето, на 18-ти Октомври - Меѓународниот ден за борба против трговија со луѓе, Комисијата за социјално-хуманитарна дејност при Црвен крст на Република Македонија Општинска организација Велес организираше едукативна работилница на тема Превенција од трговија со луѓе.
На работилницата, во чија работа учествуваа 24 ученици од ОСУ Гимназија „Кочо Рацин“ и Средното економско училиште „Јовче Тесличков“, презентација во вид на воведно излагање одржа Верољуб Додевски – началник на одделот за превенција при МВР СВР Велес, при што направи содржајна анализа на овој актуелен проблем, опфаќајќи ги сите видови трговија со луѓе, фазите на регрутирање, транспорт, криење и прифаќење на жртвите, како и постапките на надлежните и заинтересирани субјекти во Државата.
Во продолжението, учениците поделени во групи усогласуваа свои мислења и предлози за нивен активен придонес за сузбивање на оваа појава и за активности на институциите на државата и други субјекти со кои може да се интензивира борбата против трговија со луѓе. По паузата следеа презентации од групите и заедничка дискусија.
Работилницата беше проследена од локалните медиуми за кои изјава даде претставникот на полицијата.
   На денот на одбележувањето, на 18-ти Октомври - Меѓународниот ден за борба против трговија со луѓе, Комисијата за социјално-хуманитарна дејност при Црвен крст на Република Македонија Општинска организација Велес организираше едукативна работилница на тема Превенција од трговија со луѓе. На работилницата, во чија работа учествуваа 24 ученици од ОСУ Гимназија „Кочо Рацин“ и Средното економско училиште „Јовче Тесличков“, презентација во вид на воведно излагање одржа Верољуб Додевски – началник на одделот за превенција при МВР СВР Велес, при што направи содржајна анализа на овој актуелен проблем, опфаќајќи ги сите видови трговија со луѓе, фазите на регрутирање, транспорт, криење и прифаќење на жртвите, како и постапките на надлежните и заинтересирани субјекти во Државата. Во продолжението, учениците поделени во групи усогласуваа свои мислења и предлози за нивен активен придонес за сузбивање на оваа појава и за активности на институциите на државата и други субјекти со кои може да се интензивира борбата против трговија со луѓе. По паузата следеа презентации од групите и заедничка дискусија. Работилницата беше проследена од локалните медиуми за кои изјава даде претставникот на полицијата.
g1

Посета на Националниот парк Пелистер

Е-пошта Печати
Согласно со планираните активности по проектот „Подобрување на социјализација на деца и млади со посебни потреби“ Црвен крст на РМ Општинска организација Велес организираше еднодневна екскурзија до Националниот парк Пелистер.
Во активноста учествуваа  30 лица, членови на Клубот на млади на Црвениот крст и деца од Дневниот центар со одговорните лица. Целта на оваа еднодневна екскурзија беше да децата ги видат природните убавини на овој крај и да се помине денот во дружење и забава. Освен превозот од проектот беше обезбедено и храна и освежување, а уште еден оброк беше обезбеден од спонзорство.
Екскурзијата започна со посета на местото викано Голема Ливада, каде што децата и волонтерите имаа можност непречено да уживаат во недопрената убавина на Националниот парк. Потоа со формирање на две екипи се одигра фудбалски натпревар и лесни спортски вежби. После тоа следеше одмор со освежување и оброк. По ручекот сите заедно се прошетаа по прекрасната природа на планината Пелистер, а за крај сите заедно на топло чоколадо во хотелот Молика. Дружењето и забавата беа видливи кај сите учесници, а секако бенефит се и научените работи за природните убавини во нашата држава. Сите овие активности даваат соодветен придонес за подобрување на социјализацијата кај штитениците во Дневниот центар.
   Согласно со планираните активности по проектот „Подобрување на социјализација на деца и млади со посебни потреби“ Црвен крст на РМ Општинска организација Велес организираше еднодневна екскурзија до Националниот парк Пелистер. Во активноста учествуваа  30 лица, членови на Клубот на млади на Црвениот крст и деца од Дневниот центар со одговорните лица. Целта на оваа еднодневна екскурзија беше да децата ги видат природните убавини на овој крај и да се помине денот во дружење и забава. Освен превозот од проектот беше обезбедено и храна и освежување, а уште еден оброк беше обезбеден од спонзорство. Екскурзијата започна со посета на местото викано Голема Ливада, каде што децата и волонтерите имаа можност непречено да уживаат во недопрената убавина на Националниот парк. Потоа со формирање на две екипи се одигра фудбалски натпревар и лесни спортски вежби. После тоа следеше одмор со освежување и оброк. По ручекот сите заедно се прошетаа по прекрасната природа на планината Пелистер, а за крај сите заедно на топло чоколадо во хотелот Молика. Дружењето и забавата беа видливи кај сите учесници, а секако бенефит се и научените работи за природните убавини во нашата држава. Сите овие активности даваат соодветен придонес за подобрување на социјализацијата кај штитениците во Дневниот центар.
gr2

Борба против шеќерната болест

Е-пошта Печати

Под мотото „Жените и дијабетот – нашето право за здрава иднина“ Црвен крст на Република Македонија Општинска организација Велес ја одбележа Неделата на борба против шеќерната болет. На 10 октомври, д-р Јадранка Мишкова одржа средба со претставници на медиумите од каде ја запозна јавноста за причините за појава на болеста, нејзините симптоми, певенција и лекување, а на 13-ти октомври одржа едукативно предавање со вработени во Општинското основно училиште Васил Главинов од Велес. По излагањето, следеа бројни прашања од присутните на кои беа дадени детални одговори.
gr1

Страница 3 од 60

Online Донација

online_donacija
info