Новости

8-ми мај ден на Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина

Е-пошта Печати

Превземено ТиРековМиРече

Бројни велешани во рамките на локалната активност си мереа шеќер во крвта, притисок и добија лекарски совети

   8-ми мај  ден на Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина се одбележа во Велес, напладне.  Со промотивен настан, на платото пред театар,  се информираше населението за активностите кои ги спроведува Општинската организација на  Црвен крст Велес. На светскиот ден на Црвен крст и Црвена полумесечина оваа година тие го прославија силата и достигнувањата на оваа светска мрежа, придонесот на вработените и околу 17 милиони волонтери преку мотото „Насекаде за секого“ .
   Делувањето на Црвениот крст е на повеќе полиња, со широк спектар на активности. Тоа се здравствено превентивната, хуманитарната дејност, при одговор на катастрофи, работа со млади волонтери.     Македонскиот Црвен крст полага   на културата на дијалог и промоцијата на хумани вредности.  Ги привлекуваме младите луѓе со нивна ангажираност да придонесуваат за доброто на заедницата каде живеат.   Се сеќавате дека Црвениот крст несебично и активно помагаше при ланските поплави во скопско и тетовски. Помагаше и при прифаќањето и даваше помош во  бегалската криза – рече  Ангел Киров десеминатор на по меѓународно хуманитарно право при ОО на Црвен крст Велес.
   Овој ден 8-ми мај е ден кога е роден  Швајцарецот Анри Динан, основачот на Црвениот Крст.  Оваа година кампањата има за цел да го прошири разбирањето на јавноста за работата на Црвениот крст и Црвената полумесечина преку различен опсег на работи ширум светот.
   Оваа година по повод 8 мај - Светскиот ден на Црвен крст и Црвена полумесечина Црвениот крст на Република Македонија со Општинските организации на Црвен крст се вклучи во глобалната кампања на Меѓународната федерација на друштвата на Црвен крст и Црвена полумесечина која се одвива под мотото „Насекаде за секого“.  Во рамките на локалната активност  се организираше акција на  мерење на шеќер во крвта, мерење на притисок и  се делеа лекарски совети.
   Денешната акција има за цел да извршиме превентивно одредување на шеќерот во крвта и превентивно мерење на притисокот   кај граѓаните. Имаме голем одѕив, што е добро, оти добар дел од нив долго време немаат  проверено шеќер кај матичните лекари.  Најдовме доста пациенти со покачени вредности на шеќерот кои во иднина треба да  ги испитуваме. На жал, кај нас во Македонија, луѓето немаат развиено здравствена култура    за месечно да одат кај матичните и ја испитуваат здравствената состојба.   Сакаме да го поттикнеме населението редовно да ги контролира овие параметри и да се грижи за своето здравје -  изјави д-р Атанас Ѓоргиевски.

Едукација по прва помош во основните училишта

Е-пошта Печати
По иницијатива на член и волонтер на Црвениот крст – наставник во општинското основно училиште „Васил Главинов“ од Велес, комисијата за прва помош при Општинската организација на Црвен крст Велес, организира двочасовни едукативни предавања за основите на Прва помош на повредени лица. Предавањата се одржуваат за учениците од деветто одделение во рамките на изборниот предмет „Вештини на живеење“ – тема „Безбедност и заштита“.
Во првите три седмици од април годинава, д-р Јадранка Мишкова и д-р Владо Хаџи Наумов, членови на Комисијата, одржаа три предавања низ кои присутните ученици беа теоретски и практично запознати потребните знања и вештини за укажување прва помош на повредени лица.

   По иницијатива на член и волонтер на Црвениот крст – наставник во општинското основно училиште „Васил Главинов“ од Велес, комисијата за прва помош при Општинската организација на Црвен крст Велес, организира двочасовни едукативни предавања за основите на Прва помош на повредени лица. Предавањата се одржуваат за учениците од деветто одделение во рамките на изборниот предмет „Вештини на живеење“ – тема „Безбедност и заштита“. Во првите три седмици од април годинава, д-р Јадранка Мишкова и д-р Владо Хаџи Наумов, членови на Комисијата, одржаа три предавања низ кои присутните ученици беа теоретски и практично запознати потребните знања и вештини за укажување прва помош на повредени лица.

Велигденска работилница

Е-пошта Печати
Велигденската работилница, активност предвидена со проектот „Подобрување на социјализацијата на деца и млади со посебни потреби“ се одржа на 11-ти април во Дневниот центар за лица со посебни потреби. На работилницата, волонтерите од Клубот на млади на Црвениот крст, заедно со децата со посебни потреби, ги исцртуваа велигденските јајца и изработија 90-тина украсни кошнички и честитки со пораки за големиот христијански празник.
Наредниот ден, на манифестацијата Велигденско јајце, што традиционално ја организира Локалната самоуправа во Младинскиот парк во Велес, велигденските јајца и другите експонати беа изложени на штандот на Црвениот крст каде беа предмет на хуманитарна продажба пред граѓаните на Велес. Собраните средства ќе бидат употребени во наредните заеднички активности на волонтерите на Црвениот крст и децата од Дневниот центар.
Низ овие дружења, запознавајќи се со децата и младите со посебни потреби, се настојува младите волонтери на Црвениот крст да прераснат во подобри и похумани личности, додека штитениците во Дневниот центар да ја развиваат својата моторика и забрзуваат социјализацијата во средината во која живат.
Споделувањето на стекнатите чувства и доживувања со врсниците во секојдневието низ овој проект, што Комерцијална банка го финансира повеќе години наназад, даваат и придонес за изградба на похумано и солидарно општество.

   Велигденската работилница, активност предвидена со проектот „Подобрување на социјализацијата на деца и млади со посебни потреби“ се одржа на 11-ти април во Дневниот центар за лица со посебни потреби. На работилницата, волонтерите од Клубот на млади на Црвениот крст, заедно со децата со посебни потреби, ги исцртуваа велигденските јајца и изработија 90-тина украсни кошнички и честитки со пораки за големиот христијански празник. Наредниот ден, на манифестацијата Велигденско јајце, што традиционално ја организира Локалната самоуправа во Младинскиот парк во Велес, велигденските јајца и другите експонати беа изложени на штандот на Црвениот крст каде беа предмет на хуманитарна продажба пред граѓаните на Велес. Собраните средства ќе бидат употребени во наредните заеднички активности на волонтерите на Црвениот крст и децата од Дневниот центар.
   Низ овие дружења, запознавајќи се со децата и младите со посебни потреби, се настојува младите волонтери на Црвениот крст да прераснат во подобри и похумани личности, додека штитениците во Дневниот центар да ја развиваат својата моторика и забрзуваат социјализацијата во средината во која живат.Споделувањето на стекнатите чувства и доживувања со врсниците во секојдневието низ овој проект, што Комерцијална банка го финансира повеќе години наназад, даваат и придонес за изградба на похумано и солидарно општество.

Крводарувања во средните училишта

Е-пошта Печати
Акциите за доброволно дарување крв во средните училишта годинава „Течат“ мошне успешно. На првата од четирите пролетни, што се изведе во средното стручно општинско училиште „Коле Неделковски“ на 27-ти март, својата хуманост преку доброволно дарување крв ја изразија 80 ученици од трета и четврта година, а на 28 март во ОСУ „Јовче Тесличков даруваа 36 ученици. Третата акција беше изведена на 29-ти март  во средното стручно општинско училиште „Димитрија Чуповски“ во која беа собрани 48 крвни единици. Очигледно, предходно одржаните предавања, од страна на професорот Златко Здравковски, член и волонтер-мотиватор за крводарителство и овој пат извршија големо влијание. Покрај седумнаесетте крвни единици, што беа дарувани од крводарители од наставниот кадар, во семејството на големите хуманисти на овие акции се вклучија 98 ученици со своето прво дарување.
Преостанува крводарителската акција во Гимназијата „Кочо Рацин“ која е закажана за 21-ви април. Судејќи по претходните се очекува и таа да заврши успешно.
Екипата од Институтот за трансфузиона медицина, во чија организација беше изведена крводарителската акција, беспрекорно ја заврши својата работа.
Акциите за доброволно дарување крв во средните училишта годинава „Течат“ мошне успешно. На првата од четирите пролетни, што се изведе во средното стручно општинско училиште „Коле Неделковски“ на 27-ти март, својата хуманост преку доброволно дарување крв ја изразија 80 ученици од трета и четврта година, а на 28 март во ОСУ „Јовче Тесличков даруваа 36 ученици. Третата акција беше изведена на 29-ти март  во средното стручно општинско училиште „Димитрија Чуповски“ во која беа собрани 48 крвни единици. Очигледно, предходно одржаните предавања, од страна на професорот Златко Здравковски, член и волонтер-мотиватор за крводарителство и овој пат извршија големо влијание. Покрај седумнаесетте крвни единици, што беа дарувани од крводарители од наставниот кадар, во семејството на големите хуманисти на овие акции се вклучија 98 ученици со своето прво дарување.Преостанува крводарителската акција во Гимназијата „Кочо Рацин“ која е закажана за 21-ви април. Судејќи по претходните се очекува и таа да заврши успешно.Екипата од Институтот за трансфузиона медицина, во чија организација беше изведена крводарителската акција, беспрекорно ја заврши својата работа.

Пролетна работилница во Дневниот центар за деца со посебни потреби

Е-пошта Печати
Проектот  „Подобрување на социјализацијата на деца и млади со посебни потреби“ на големо задоволство на сите учесници продолжува и оваа година со финансиска поддршка од Комерцијална банка АД Скопје.
Првата активност беше по повод Денот на пролета, посветена на уредување и разубавување на дворното место на Дневниот центар низ креативна работилница пропратена со забава и заедничко дружење на сите деца и волонтерите на Црвениот крст. Тие, покажаа голем интерес и внимание при рассадувањето и садењето на садници и цвеќиња, а во вториот дел од работилницата и за нивно украсување и сликање во разни техники.
Најубавите цртежи ќе ги красат просториите на Дневниот центар. Неколкуте часови дружење поминати во видливо расположение им се причинија како неколку минути.
Веруваме дека активностите ќе дадат придонес повеќе да се стекнат навики за грижа за растенијата и природата што не опкружува.

   Проектот  „Подобрување на социјализацијата на деца и млади со посебни потреби“ на големо задоволство на сите учесници продолжува и оваа година со финансиска поддршка од Комерцијална банка АД Скопје.   Првата активност беше по повод Денот на пролета, посветена на уредување и разубавување на дворното место на Дневниот центар низ креативна работилница пропратена со забава и заедничко дружење на сите деца и волонтерите на Црвениот крст. Тие, покажаа голем интерес и внимание при рассадувањето и садењето на садници и цвеќиња, а во вториот дел од работилницата и за нивно украсување и сликање во разни техники. Најубавите цртежи ќе ги красат просториите на Дневниот центар. Неколкуте часови дружење поминати во видливо расположение им се причинија како неколку минути. Веруваме дека активностите ќе дадат придонес повеќе да се стекнат навики за грижа за растенијата и природата што не опкружува.
 

Крводарителска акција во АРМ

Е-пошта Печати
Традиционално добрата соработка помеѓу Општинската организација на Црвен крст и Гарнизонот на АРМ во Велес продолжи и во оваа година, како во здравствено - првенивната дејност, така и на полето на крводарителството.
На 24 март беше изведена акција за доброволно дарување крв на која даруваа 45 припадници на АРМ од кои  четири дарители жени, а за прв пат се вклучија во големото хумано семејство 19 дарители.
   Традиционално добрата соработка помеѓу Општинската организација на Црвен крст и Гарнизонот на АРМ во Велес продолжи и во оваа година, како во здравствено - првенивната дејност, така и на полето на крводарителството. На 24 март беше изведена акција за доброволно дарување крв на која даруваа 45 припадници на АРМ од кои  четири дарители жени, а за прв пат се вклучија во големото хумано семејство 19 дарители.
 

Успешно крштевање

Е-пошта Печати
На 14 март годинава членовите и волонтери на Црвениот крст во општинското основно училиште „Свети Кирил и Методиј“ од Велес, со поддршка на целокупниот наставен кадар, по прв пат организирааа акција за доброволно дарување крв во која земаа учество вработените и родители на ученици од ова училиште.
Ова прво „Крштевање“ на полето на крводарителството заврши мошне успешно. Беа собрани вкупно 31 крвни единици од кои 20 единици од крводарители мажи, 11 од крводарители од понеѓниот пол, додека девет крвни единици беа земени од граѓани кои прв пат даруваа во својот живот и се зачленија во семејството на најголемите хуманисти.
После „Блаже Конески“ и „Благој Кирков“, „Свети кирил и Методиј“ е трето од основните училишта во Велес кое организира акција за доброволно дарување крв. Се надеваме дека по нивните стапки ќе продолжат и останатите училишта од подрачјето на Општинската организација на Црвен крст Велес.
   На 14 март годинава членовите и волонтери на Црвениот крст во општинското основно училиште „Свети Кирил и Методиј“ од Велес, со поддршка на целокупниот наставен кадар, по прв пат организирааа акција за доброволно дарување крв во која земаа учество вработените и родители на ученици од ова училиште. Ова прво „Крштевање“ на полето на крводарителството заврши мошне успешно. Беа собрани вкупно 31 крвни единици од кои 20 единици од крводарители мажи, 11 од крводарители од понежниот пол, додека девет крвни единици беа земени од граѓани кои прв пат даруваа во својот живот и се зачленија во семејството на најголемите хуманисти. После ООУ „Блаже Конески“ и ООУ „Благој Кирков“, „Свети Кирил и Методиј“ е трето од основните училишта во Велес кое организира акција за доброволно дарување крв. Се надеваме дека по нивните стапки ќе продолжат и останатите училишта од подрачјето на Општинската организација на Црвен крст Велес. 

Страница 6 од 60

Online Донација

online_donacija
info