Новости

Вардарска регата „Гемиџии 2010“

Е-пошта Печати

  

   Од 1 – 4 Јули годинава, после 17 годишен прекин, се одржа 11-тата Вардарска регата „Гемиџии 2010“. Главен организатор на регатата, во името на Единицата на локалната самоупрва на општина Велес беше Сојузот на спортови од Велес, додека во самата организација земаа учество повеќе институции и здруженија.

Повеќе...

ЧАШКА „OPEN 2010“

Е-пошта Печати

       Од 30 јуни до 3 јули 2010 година на падините на Мелничка планина, општина Чашка, беше одржан отворен куп, натпревар со параглајдери во дисциплината Прелети “CASKA OPEN 2010”. Главен организатор и покровител на овој куп беше Параглајдерскиот клуб “Aquila” од Велес, кој  се погрижи за организацијата на натпреварувањата и престојот на сите учесници. Армијата на Република Македонија овозможи превоз на учесниците од Чашка до местото на полетување, додека Општинската организација на Црвениот крст се вклучи со екипи за прва помош заради безбедност на такмичарите. Во екипите беа вклучени лекари волонтери на Општинската организација и членови на Клубот на млади на Црвениот крст обучени за давање прва помош.

Повеќе...

Летен камп – Ви благодариме за хуманоста - Папрадиште

Е-пошта Печати
Летен камп – Ви благодариме за хуманоста - Папрадиште
Ние, членовите на Клубот на млади при ООЦК Велес, кои претходно учествувавме во изработка на ПХВ проектите, на 25.06.2010  се собравме повторно и заминавме во с. Папрадиште на обука, одмор и дружење. Со воз дојдовме до Ореше, потоа малку попешачивме. На патот не пресретна Секретарот Миле со “џипот” ни ги зема ранците, а потоа продолживме кон нашата цел - планинскиот дом во село Папрадиште „Греен поњер“. Некои од членовите со послаба кондиција, заедно со товарот и џипот заминаа во домот заедно со Миле, а останатите поиздржливи продолжија по долгиот пат.
Кога пристигнавме, откако се сместивме и одморивме веднаш почнавме со нашите активности. Вечерта имавме десиминација,сесија на историјатот, компонентите, принципите, амблемот на МХП. После вечерата дојде време за релаксација. Претседателот Ангел и координаторот на млади Бојан,  не заразија со една игра – мафија во која „Инспекторот“ со своите орелски очи будно ги набљудуваше сите играчи, сепак, секогаш беше надмудруван од мафијата.
Утрото, со прекрасниот звук (од Бојан и  неговите тенџериња) го започнавме новиот ден. После појадокот, надвор пред домот екипата се рассонуваше со утрински вежби предводени од Ане Пановски. Следуваше презентацијата на Бојан за резултатите од ПХВ проектите, разговаравме за оценките на проектите и придобивките од самите проекти. Пред ручекот нашиот камп го посети др. Милчо Трајков - претседател на Црвениот Крст на Република Македонија, кој не поздрави и ни посака добредојде во Организацијата,  а потоа имавме презентација за волонтерство. После ручекот игравме една многу интересна игра племиња, каде видовме многу креативни идеи. Цел на оваа игра беше вовед во култураата на дијалог и желба за интракултурно општество. После вечерата дојде време за забава, односно се собравме сите пред домот и запаливме логорски оган. Бојан покрај другите таленти покажа и талент за свирење на гитара и сите заедно пеевме.
Третиот и последниот ден за жал не известија дека треба да се подготвиме и да си одиме. После појадокот повторно почнавме со утринските вежби. Подоцна имавме презентација за прва помош која ја одржа Ане Пановски, демонстратот по прва помош и член на тимот за одговор при катастрофи на ООЦК Велес, која гласеше „Помогни кога можеш“ и воедно беше крај на нашето заедничко другарување.
Клуб на млади,
Крстева Ивана и
Анастасова Мимоза

                Ние, членовите на Клубот на млади при ООЦК Велес, кои претходно учествувавме во изработка на ПХВ проектите, на 25.06.2010  се собравме повторно и заминавме во с. Папрадиште на обука, одмор и дружење. Со воз дојдовме до Ореше, потоа малку попешачивме. На патот не пресретна Секретарот Миле со “џипот” ни ги зема ранците, а потоа продолживме кон нашата цел - планинскиот дом во село Папрадиште „Green Power“. Некои од членовите со послаба кондиција, заедно со товарот и џипот заминаа во домот заедно со Миле, а останатите поиздржливи продолжија по долгиот пат.

Повеќе...

Обуки за администрирање на веб страната

Е-пошта Печати

 На 21. 06. во просториите на Црвенот крст на Р. Македонија беше одржана обука за администрирање на веб страната на Општинската организација на Црвениот крст на Велес. На обуката присуствуваа претставници од стручната служба и волонтери на Црвениот крст од Велес.

Извршен одбор

Е-пошта Печати

 

Членови на Извршниот одбор при Собранието на ООЦК Велес
мандатен период 2012 – 2016
Д-р Милчо Трајков - претседател
Марија Настова - потпретседател
Ангел Јорданов - член
Себајдин Шаќиров - член
Д-р Јадранка Мишкова - член
Милица Ристовска Темелковска - член
Анде Марковски - член
Горан Андовски - член
Златко Здравковски - член
Анита Смилева - член
Ангел Ќиров - член
Д-р Славе Јорданов - член
Благој Климкаров - член
Јорданка Андреева - член
Панче Стојков - член
Д-р Мартин Хаџи Наумов - членБилјана Симова -  член
Членови на Извршниот одбор при Собранието на ООЦК Велес
мандатен период 2012 – 2016

 

 

Ангел Јорданов - член, Д-р Јадранка Мишкова - член,  Д-р Милчо Трајков - претседател,
Милица Ристовска Темелковска - член, Марија Настова - потпретседател,
Анде Марковски - член, Себајдин Шаќиров - член
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Членови на Извршниот одбор при Собранието на ООЦК Велес
мандатен период 2008 – 2012

1. Милчо Трајков - претседател
2. Марија Настова - потпретседател
3. Вера Ристова - член
4. Стојан Стојановски - член
5. Евгени Ѓуров - член
6. Себо Шаќиров - член
7. Горан Андовски - член
8. Марија Давчева - член
9. Катеринчо Груев - член
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Признанија за најуспешните

Е-пошта Печати
vest2Во рамиките на одбележувањето 65 годишнината од формирањето на Црвениот крст на Република Македонија, а по повод 17-ти Март, Ден на Црвениот крст на Република Македонија и Ден на доброволното дарување на крв, на 15.03.2010 година во салата “Бели Мугри” во Велес, беше одржана свеченост на која беа доделени признанија на заслужни поединци и организации за унапредување и развој на крводарителството и  поддршка на активностите што ги спроведува Општинската организација на Црвен крст – Велес.

Покрај членовите на Собранието присуствуваа голем број доброволни дарители на крв, активисти на Црвениот крст, претставници на јавни и други организации и институции и гости. Присутните ги поздравија претседателот на Организацијата д-р Милчо Трајков и претседателот на Советот на општина Велес Солавчо Чадиев.
Плакета, во знак на признание за 100 пати дарувано крв доби Виктор Јорданов, а за 75 пати добија: Никола Цековски, Масер Ракипов, Златко Николовски, Крсте Стојчевски и Јован Андреев.
Повеќе...

Oдбележана “Неделата на борба против срцево-садовите заболувања”

Е-пошта Печати
vest1Со цел подигање на нивото на свеста на населението, особено кај младата популација, за опасностите од ризик факторите за појава срцево-садовите заболувања и за значењето на здравиот начин на живеење, согласно календарот на акции и активности на Црвениот крст на Република Македонија, Општинската организација  на Црвен крст Велес ја одбележа “Неделата за борба против срцево-садови заболувања “ од 21 до 28 февруари 2010 година под мотото:  “Сочувајте го здраво Вашето срце и крвните садови”

Активностите почнаа на 19.02.2010 година  кога  претседателот на Секцијата д-р Милчо Трајков  имаше средба со локалните електронски медиуми при што ја запозна јавноста со активностите што ги презема Општинската организација на Црвениот крст, а зборуваше и за  “Ризик фактори во појава на кардио васкуларните болести”.
Повеќе...

Страница 59 од 60

Online Донација

online_donacija
info