Новости

Симулациона вежба – Поплава со голем број повредени

Е-пошта Печати
Спасување давеници и повредени и нивно згрижување, од ненадејно надоаѓање на реката Вардар, беше задача на симулационата вежба што беше изведена на 26-ти октомври кај Мало мовче во непосредна близина на автобуската станица во Велес. Во вежбата, како дел од програмата на Министерството за здравство со поддршка од Светстката здравствена организација беа вклучени Здравствениот дом и Општата болница од Велес, локалната полиција, против пожарната единица, Црвениот крст и други локални институции.
Со заедничка акција, непосредна соработка и содејство секој го извршуваше својот дел од задачата. Спасителите од тимот за безбедност на вода на Општинската организација на Црвен крст ги извлекоа давениците и со чамец ги пренесоа преку реката за потоа во соработка со припадниците на противпожарната единица да ги пренесат до прифатниот пункт на итната медицинска помош каде беше извршена тријажа, укажана прва помош и со асистенција на полицијата во најкраток можен рок бидат траспортирани до хируршкото одделение во ЈЗУ Општа болница Велес на натамошно лекување.
Вежбата беше успешно изведена, дванаесетте повредени беа спасени. Тоа беше првичната оцена на тимот што го спроведува овој проект составен од претставници од Министерството за здравство на РМ, Институтот за јавно здравје и од Црвениот крст на Република Македонија, на евалуацијата што беше извршена веднаш по завршувањето на вежбата. Претставниците на учесниците ја нагласија потребата од поголема координација на локално ниво и уочија на некои технички недостатоци и потреби што треба да се обезбедат во иднина.
Покрај учеството во вежбата со осум членови од тимот за безбедност на вода, Општинската организација на Црвен крст Велес  обезбеди манекени за симулирање на повредени а за шминката се погрижи екипа од Црвениот крст на Република Македонија.
   Спасување давеници и повредени и нивно згрижување, од ненадејно надоаѓање на реката Вардар, беше задача на симулационата вежба што беше изведена на 26-ти октомври кај Мало мовче во непосредна близина на автобуската станица во Велес. Во вежбата, како дел од програмата на Министерството за здравство со поддршка од Светстката здравствена организација беа вклучени Здравствениот дом и Општата болница од Велес, локалната полиција, против пожарната единица, Црвениот крст и други локални институции.Со заедничка акција, непосредна соработка и содејство секој го извршуваше својот дел од задачата. Спасителите од тимот за безбедност на вода на Општинската организација на Црвен крст ги извлекоа давениците и со чамец ги пренесоа преку реката за потоа во соработка со припадниците на противпожарната единица да ги пренесат до прифатниот пункт на итната медицинска помош каде беше извршена тријажа, укажана прва помош и со асистенција на полицијата во најкраток можен рок бидат траспортирани до хируршкото одделение во ЈЗУ Општа болница Велес на натамошно лекување.Вежбата беше успешно изведена, дванаесетте повредени беа спасени. Тоа беше првичната оцена на тимот што го спроведува овој проект составен од претставници од Министерството за здравство на РМ, Институтот за јавно здравје и од Црвениот крст на Република Македонија, на евалуацијата што беше извршена веднаш по завршувањето на вежбата. Претставниците на учесниците ја нагласија потребата од поголема координација на локално ниво и уочија на некои технички недостатоци и потреби што треба да се обезбедат во иднина.Покрај учеството во вежбата со осум членови од тимот за безбедност на вода, Општинската организација на Црвен крст Велес  обезбеди манекени за симулирање на повредени а за шминката се погрижи екипа од Црвениот крст на Република Македонија.

 

ПОМИСЛЕТЕ И НА НАС

Е-пошта Печати
Традиционално и оваа година активностите по повод 16-ти Октомври, Светскиот ден на гладта во Општинската организација Велес започнаа сна средба со претставниците на локалните медиуми, преку која јавноста се запознава со целите, задачите и текот на кампањата.
Пресот го водеше Претседателот на Црвениот крст на Република Македонија Општинска организација Велес д-р Милчо Трајков, а присуствуваше и г-дин Славчо Чадиев градоначалник на Општина Велес.
Претседателот ја информираше јавноста за подготовките и претстојните активности што волонтерите на Црвениот крст ги спроведуваат по повод Денот на гладта, додека Градоначалникот, изразувајќи го своето задоволство од работата на Црвениот крст и трајната меѓусебна соработка, објави поддршка на Кампањата врачувајќи налог за донирање 20.000,00 денари во фондот за солидарност на Општинската организација за помош на десет материјално загрозени семејства, со надеж дека овј чин ќе претставува поттик за вклучување и на други субјекти од корпоративниот сектор.
   Традиционално и оваа година активностите по повод 16-ти Октомври, Светскиот ден на гладта во Општинската организација Велес започнаа сна средба со претставниците на локалните медиуми, преку која јавноста се запознава со целите, задачите и текот на кампањата. Пресот го водеше Претседателот на Црвениот крст на Република Македонија Општинска организација Велес д-р Милчо Трајков, а присуствуваше и г-дин Славчо Чадиев градоначалник на Општина Велес. Претседателот ја информираше јавноста за подготовките и претстојните активности што волонтерите на Црвениот крст ги спроведуваат по повод Денот на гладта, додека Градоначалникот, изразувајќи го своето задоволство од работата на Црвениот крст и трајната меѓусебна соработка, објави поддршка на Кампањата врачувајќи налог за донирање 20.000,00 денари во фондот за солидарност на Општинската организација за помош на десет материјално загрозени семејства, со надеж дека овј чин ќе претставува поттик за вклучување и на други субјекти од корпоративниот сектор.
 

Предавање за правата од социјалната заштита кај лицата од третото доба според законските прописи кај лицата од третото доба

Е-пошта Печати
Во рамките на малите иницијативи за активно стареење од проектот Грижа за стари лица во домашни услови финансиран од Австриски Црвен крст, беше организирано предавање на тема „Правата од социјалната заштита кај лицата од третото доба“. На работилницата учесниците во микропроектот „Лобирање  – можност да се помогне“ се запознаа со правата од областа на социјалната заштита и бенефициите што им следуваат согласно со Законот за социјална заштита. Предавањето, што го одржа волонтерот на Општинската организација и раководител на оддел при ЈУМ Центар за социјална заштита Велес Славица Филиповска,  побуди голем интерес по кое следеа бројни прашања и дискусии од учесниците.
По обуката учесниците активно разменуваа мислења за промоција на наученото и за изнаоѓање целни групи или проблеми во заедницата за кои тие би можеле да придонесат со свое лобирање, што е и крајна цел на проектната активност.
   Во рамките на малите иницијативи за активно стареење од проектот Грижа за стари лица во домашни услови финансиран од Австриски Црвен крст, беше организирано предавање на тема „Правата од социјалната заштита кај лицата од третото доба“. На работилницата учесниците во микропроектот „Лобирање  – можност да се помогне“ се запознаа со правата од областа на социјалната заштита и бенефициите што им следуваат согласно со Законот за социјална заштита. Предавањето, што го одржа волонтерот на Општинската организација и раководител на оддел при ЈУМ Центар за социјална заштита Велес Славица Филиповска,  побуди голем интерес по кое следеа бројни прашања и дискусии од учесниците. По обуката учесниците активно разменуваа мислења за промоција на наученото и за изнаоѓање целни групи или проблеми во заедницата за кои тие би можеле да придонесат со свое лобирање, што е и крајна цел на проектната активност.
 

Одбележување на Меѓународниот ден за борба против трговија со луѓе

Е-пошта Печати

   По повод 18ти Октомври - Меѓународниот ден за борба против трговија со луѓе, во организација на Комисијата за социјално-хуманитарна дејност при ООЦК Велес, на 20-ти октомври се одржа предавање со истоимена тема во просториите на ООЦК Велес.
   Презентацијата ја одржа Верољуб Додевски – инспектор за превенција при Министерството за внатрешни работи Велес Со содржајна анализа на овој актуелен проблем, опфаќајќи ги сите видови трговија со луѓе, фазите на регрутирање, транспорт, трансфер, криење и прифаќење на жртвите, како и постапките на сите надлежни и заинтересирани субјекти во Државата, успеа на присутните да ја долови тежината и сложеноста на ова прашање. Презентацијата ја проследија претставници од основни и средни училишта и членови на Клубот на млади при Општинската организација.

Крводарителска Акција

Е-пошта Печати
Првата од четирите есенски крводарителски акции во средните училишта годинава во Велес се изведе во средното стручно општинско училиште „Коле Неделковски“. На 17-ти октомври својата хуманост преку доброволно дарување крв ја изразија 46 ученици од трета и четврта година од кои 36 за прв пат даруваа во својот живот, а десет беа дарители од понежниот пол.
Предходно, на 14-ти октомври наставникот Златко Здравковски, член и волонтер во Црвениот крст одржа мотивациско предавање со што даде придонес за поголема успешност на акцијата. Екипата од Институтот за трансфузиона медицина, во чија организација беше изведена крводарителската акција, беспрекорно ја заврши својата работа
   Првата од четирите есенски крводарителски акции во средните училишта годинава во Велес се изведе во средното стручно општинско училиште „Коле Неделковски“. На 17-ти октомври својата хуманост преку доброволно дарување крв ја изразија 46 ученици од трета и четврта година од кои 36 за прв пат даруваа во својот живот, а десет беа дарители од понежниот пол. Предходно, на 14-ти октомври наставникот Златко Здравковски, член и волонтер во Црвениот крст одржа мотивациско предавање со што даде придонес за поголема успешност на акцијата. Екипата од Институтот за трансфузиона медицина, во чија организација беше изведена крводарителската акција, беспрекорно ја заврши својата работа.
 

Да ја победиме шеќерната болест 10-16 октомври

Е-пошта Печати
   По повод Неделата на борба против шеќерната болест на 10 октомври претседателот на секцијата при ООЦК Велес д-р Јадранка Мишкова одржа средба со локалните медиумите при што ја запозна јавноста со основни податоци на превенцијата, сиптомите и начинот на лекување од оваа болест, како и за активностите на Општинската организација што се организираат во периодот што следува. Во текот на Неделата беа одржани презентации во основните и средните училишта, а на 18-ти октомври д-р Мишкова предавање на тема „Да ја победиме шеќерната болест“ одржа и за вработени во јавното комунално претпријатие „Дервен“.
 

Предавање за правата од здравстеното осигурување кај лицата од третото доба

Е-пошта Печати
Во рамките на малите иницијативи за активно стареење – во склоп на проектот Грижа за стари лица во домашни услови, финансирани од Австриски Црвен крст, беше организирано предавање на тема „ Правата од здравстеното осигурување кај лицата од третото доба “. На работилницата учесниците во микропроектот „Активирајте се  – никогаш не е доцна“ се запознаа со правата од областа на здравственото осигурување и бенефициите што им следуваат со закон. По предавањето, што го одржа членот на Извршниот одбор при Општинската организација и раководител на Фондот за здравствено осигурување организациона единица Велес Анде Марковски, следеа многубројни прашања и дискусии од учесниците кај кои очигледно темата побуди голем интерес.
Заеднички заклучок на сите присутни беше дека добиените информации од предавањето се солидна основа кај поединецот за активен однос во својата средина во секојдневниот живот.
Во рамките на малите иницијативи за активно стареење – во склоп на проектот Грижа за стари лица во домашни услови, финансирани од Австриски Црвен крст, беше организирано предавање на тема „ Правата од здравстеното осигурување кај лицата од третото доба “. На работилницата учесниците во микропроектот „Активирајте се  – никогаш не е доцна“ се запознаа со правата од областа на здравственото осигурување и бенефициите што им следуваат со закон. По предавањето, што го одржа членот на Извршниот одбор при Општинската организација и раководител на Фондот за здравствено осигурување организациона единица Велес Анде Марковски, следеа многубројни прашања и дискусии од учесниците кај кои очигледно темата побуди голем интерес.Заеднички заклучок на сите присутни беше дека добиените информации од предавањето се солидна основа кај поединецот за активен однос во својата средина во секојдневниот живот.
 

Страница 9 од 60

Online Донација

online_donacija
info