февруари 22, 2021

НЕДЕЛА НА БОРБА ПРОТИВ СРЦЕВОСАДОВИТЕ ЗАБОЛУВАЊА 21 – 28 ФЕВРУАРИ

• Кардиовскуларните заболувања се причина број еден за смртноста во светот. Најголем број луѓе во светот умираат од кардиоваскуларните заволувања одошто од било која друга болест.

• Во 2004 година околу 17,1 млиони луѓе умреле од кардиоваскуларни заболувања што преставува 29% од смртноста во светот. Од оваа бројка 7,2 милиони умреле како последица на коронарна срцева болест којшто се јавува како последица на артеросклерозат а 5,7 милиони како последица на срцев удар.

• 82% од кардиоваскуларните заболувања се јавуваат кај земјите од низок и среден стандард зафаќајки ги обете популации подеднакво (мажи/жени, 1:1).

Прогноза

• До 2030 скоро 23,6 милиони луѓе ќе умрат од кардиоваскуларни заболувања а највеќе од срцев удар.Се предвидува дека КВЗ ќе остане единствена водечка причина за смрт во светот.

Превенција од КВЗ:

– Откажување од цигари,

– Правилна исхрана богата со витамини и минерали,

– Испитување и регулирање на холестеролот,

– Испитување и регулирање на високиот крвен притисок,

– Спроведување физичка активност,

– Регулирање на тежината без нагло варирање,

– Намален внес на алкохол,

– Одмор и релаксациони прошетки во природа.

< врати се назад